18.8.2020

Katsoja upotetaan teokseen

Flow Productionsin immersiivisen The Secret Garden -teoksen (2018) taustoja ja teemoja sekä immersiivisen esityksen tekemistä avaavat ohjaaja Pirjo Yli-Maunula ja äänisuunnittelija Anssi Laiho Janne-Pekka Mannisen haastateltavana.

THE SECRET GARDEN sai ensi-iltansa 24.8.2018. THE SECRET GARDEN vei katsojansa tulevaisuuteen, jonka rakennuspalikat ovat olemassa tässä ja nyt. Immersiivisen teoksen keskiössä oli ihmisen suhde luontoon ja pakkomielle paratiisista. Paratiisia tavoitellessamme kaivamme omaa hautaamme: puolitoista miljardia ihmistä lentää vuosittain maansa rajojen ulkopuolelle kävelläkseen valkoisella hiekalla ja katsoakseen turkoosia merta. Mutta meren väri on muuttunut, se on likaisenvalkoinen muovijätteestä. Luonto on antanut meille ylellisyyttä, mutta haluamme enemmän kuin meille on tarjolla. Olemme tehneet itsemme näköisen paratiisin, puutarhan, jossa vedetön multa halkeaa ja murenee ennen kuin tuuli puhaltaa sen pois.

THE SECRET GARDEN jatkoi VARJAKKA- ja TORNI-teosten sarjaa uudella paikkasidonnaisella teoksella Kempeleen puutarhaoppilaitokseen rakennetussa maailmassa. THE SECRET GARDEN oli dystooppinen näky, jonka sisään katsojat astuvat tutkimaan sen salaisuuksia ja todistamaan sen hirvittävää kauneutta.

Teoksessa esiintyivät tanssijat Pirjo Yli-Maunula, Milla Virtanen ja Maria Littow, sirkustaiteilijat Ilona Jäntti ja Milla Järvinen sekä äänisuunnittelija Anssi Laiho ja avustaja Nikke Launonen. Valaisun toteutti Jukka Huitila. Puvustuksesta vastasi Heidi Kesti. Lavastuksen suunnittelussa oli mukana koko työryhmä yhteistyössä OSAO Kempele-Limingan yksikössä floristin ammattitutkintoa opiskelevien Armi Askosen, Leena Ilvesluodon ja Janina Saviluodon sekä floristimestari Pasi Kivilompolon kanssa. Lavastuksen toteutuksessa oli mukana myös OSAO:n puutarhatalouden perustutkintoa suorittavia opiskelijoita. Valokuvat, tekstit, Janne-Pekka Manninen.

Katso myös

12.8.2022

Kysymystulva, jakso 4 - muusikko Jukka Eskola

Jukka Eskola on yksi suomen suosituimmista jazz-artisteista. Eskolalla on kolme omaa yhtyettä, ja hän on omien levytystensä ohella soittanut vierailijana sadoissa suomalaisissa levyjulkaisuissa, esiintynyt lukuisissa television viihdeohjelmissa ja säveltänyt ja sovittanut musiikkia useille suomalaisten suosikkiartisteille, kuten Juha Tapiolle sekä Elastiselle. Kaiken tämän ohella Eskola on myös oululaisen Elojazz-jazzmusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja.