15.6.2020

Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumissa äänessä nuoret

Vuonna 2019 Ilmakitaransoiton MM-kisafinaalia edelsi symposiumi, joka sekoitti kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa. Muun ohjelmiston lisäksi Rotuaarin aukiolla kuultiin kaksi paneelikeskustelua, joissa mukana olevat henkilöt vastasivat myös Oulun juhlaviikkojen kysymyksiin.

1. Miten taistelet ilmastonmuutosta vastaan?
2. Mitä symposiumi tarjoaa osallistujille?
3. Mitä itse odotat tältä tapahtumalta?

 

Terhi Suorlahti, näyttelijä

1. Syön pääosin kasvisruokaa, kierrätän, liikun julkisilla ja pyörällä – en omista autoa enkä edes ajokorttia. Yritän enemmänkin kohdata ilmastonmuutoksen ilmaston lämpenemisen kautta, sillä se on faktaa ja seuraus ihmisten toimista. Näitä asioita ajattelen usein kuluttamisen näkökulmasta: jatkuva ostelu tai minkä tahansa asian kahmiminen ja törsäily tuntuvat luonnonvastaisilta. Haluan säilyttää luontosuhteeni elävänä ja hengittävänä. Mehän olemme osa luontoa, luonto on meissä. Myös turha lentäminen tuntuu pahalta, jos voisi valita vaikka junan.

2. Keskustelua ja puheenvuoroja tärkeästä aiheesta. Toivottavasti myös uusia ideoita!

3. Tykkään Oulusta kaupunkina, ja oululaiset ovat aina vaikuttaneet lämpimiltä ja helposti lähestyttäviltä. On kivaa osallistua tärkeään kesätapahtumaan ja kertoa ajatuksiani ilmastonmuutoksesta.

Kalle Kääriäinen, Nuorisovaltuusto ONEn varapuheenjohtaja

1. Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on tärkeintä sisäistää, että yksilön ilmastotaakka sekä vaikuttamismahdollisuudet ovat pienet. Siksi itse taistelen ilmastonmuutosta vastaan pitämällä asiasta meteliä poliittisille päättäjille, jotta he toimisivat asianmukaisesti isoja saastuttajia vastaan.

2. Symposiumi tulee tarjoamaan kosketuspintaa aiheisiin, jotka voivat tuntua omassa arjessa turhan monimutkaisilta. Lisäksi monipuolinen taidetarjonta ihastuttaa varmasti.

3. Keskityttäisiin pohtimaan isoja syitä ilmastonmuutoksen takana, jolloin toivottavasti oppisimme sivuuttamaan pikkuongelmat ja pystyisimme puhumaan asiasta.

Tytti Tuppurainen, eurooppaministeri

1. Ilmastonmuutos on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden pääteemoista, eli teen töitä ratkaisujen hakemiseksi muiden EU-maiden kanssa. Ilmastonmuutosta vastaan on taisteltava yhdessä. Puheenjohtajamaana painotamme, että EU:n täytyy nostaa profiiliaan globaalina ilmastojohtajana mm. pitkän tähtäimen ilmastostrategialla, jolla EU on hiilineutraali vuonna 2050. Suurin ilmastotekoni lienee se, etten ole koskaan omistanut autoa. Meillä syödään runsaasti kasviksia ja lomalla nautitaan kotimaanmatkailusta. Työmatkoilla kotimaassa pyrin suosimaan esimerkiksi junia. Nautin arkiliikunnasta ja luonnossa kulkemisesta, erityisesti koiramme Rosan kanssa.

2. Ilmastoasiat koskettavat meistä jokaista. On tärkeää, että keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen toteutetaan oikeudenmukaisesti ja keskustelua käydään avoimesti ja yhdessä. PohjoisSuomessa ilmastokysymykset tulevat iholle. Pohjoisen luonto on vahva ja kaunis, mutta samalla herkkä ja haavoittuvainen.

3. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja ja hyvää evästystä työhöni ministerinä.

Katso myös