Jukka Takalon musiikkivideo kiteyttää Delta Lifen ytimen
Uusi musiikkivideo ”Merikosken paluu” kiteyttää Delta Life -projektin ytimen. Delta Lifen taiteellisen visionäärin Jukka Takalon musiikkivideo yhdistää yli 100 vuotta vanhat I.K. Inhan valokuvat ja nykypäivän ja tulevaisuuden Oulun.
Vuonna 2026 Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki, ja Delta Life osana ohjelmaa vie meidät matkalle ikiaikaisilta vesireiteiltä Oulujoen suistoon ja Eurooppaan asti. Suistoissa sisämaan vaikutteet kohtaavat maailman tuulet ja luovat uutta. ”Merikosken paluu” -laulu on syntynyt juuri tästä matkasta.
”Taiteilijana koen jatkavani Inhan työtä reuna-alueiden elämän näkyväksi tekemisessä.”
Videon kuvallisessa tarinassa tullaan tervan mukana Kainuun vaaroilta Oulujokisuistoon. Laulun tarinassa puolestaan kerrotaan joen ja ihmisen tarinaa jääkaudesta lähtien, kun joki on alkanut syntyä. Ihmisen ajassa tämä tarkoittaa noin neljää sataa sukupolvea, jonka aikana joki on muodostunut aluksi jäätiköiden sulamisvedestä ja sitten sateiden valumista. Pohjanmaan maankohoamisen myötä nousseeseen maahan joki on kaivertanut laaksoaan jatkuvasti muuntuen ja mutkitellen, tulematta koskaan valmiiksi. Kulttuuri, kauppa, kieli ja geenit ovat kulkeneet jokea pitkin kesät talvet ylä- ja alavirtaan kun muita teitä ei ole ollut. Vesireitit ovat ulottuneet latvapuroja pitkin aivan kaikkialle. Jokivarren nuotiopaikka on ollut aikansa ABC-huoltamo jo tuhansien vuosien ajan.
Jokisuistoon on muodostunut kohtaamispaikka, tori, jossa maailman vaikutteet ovat kohdanneet sisämaan ja vedenjakajan takaisen kulttuurin. Kohtaamisista on syntynyt uutta, ja lopulta kaupunki sivistyksineen.
Ihmisen ajassa jokivarressa ollaan eletty lohen ja turkisten aikaa, uiton aikaa, vesivoiman aikaa, mutta mitä seuraavaksi? Tätä visioidaan laulussa, jonka taustatutkimusmateriaalina on käytetty mm. maisema-arkkitehti Jukka Jormolan Merikosken ennallistussuunnitelmia. Maailmalla onkin suurena trendinä vesireittien ennallistaminen niin vaelluskaloille, kuin muillekin veden eläjille. Laajemmassa kuvassa kyse on ilmasonmuutoksen ja luontokadon hillitsemisestä.
Tärkeä sija ennallistamisella on myös ihmisen identiteetin ja kulttuurin näkökulmasta. Jormolan suunnitelmia käyttäen Oulun valtuusto on tehnyt aloitteen Merikosken palauttaumisesta ympärivuotisesti kuohuvaksi. Jää nähtäväksi tapahtuuko tätä, tai paremminkin, milloin se tapahtuu?
Joka tapauksessa vesivoiman legimiteetti tulee horjumaan lähivuosikymmeninä uusien energiamuotojen vallatessa myös säätövoiman roolia.
Tämän laulun ja videon tehtävä on taiteilijan näkökulmasta tehdä näkyväksi 75 vuotta altaan pohjalla uinunut kansallismaisema ja samalla muistuttaa ihmisiä lähiluonnossa piilevistä arvoista, joiden avulla voidaan löytää ideoita tulevaisuuden haasteisiin niin talouden kuin ympäristönkin puolella.
”Taiteilijana koen jatkavani Inhan työtä reuna-alueiden elämän näkyväksitekemisessä. Inhakin käytti moderneinta sen aikaista teknologiaa taiteensa tekemiseen. Sikäli minulla on vahva tunne että Inha hyväksyy tämän laulun ja kuvien käytön sen musiikkivideossa”, Takalo kertoo.
Aiheesta muualla:
Merikosken kunnostamisen ideasuunnitelma
Ylen uutinen Merikosken kunnostamisesta
Pekka Jurvelin Oulujoen-reitillä
I.K. Inha on kirjoittanut Merikoskesta kauniisti vuoden 1908 matkakirjassaan: ”Ei millään muulla Suomen kaupungilla ole kävelytietä, jota voisi verrata Merikosken yli vievään maantiehen siltoineen ja saarineen. Koko komeudessaan leviää siinä eteesi kuohujen aavikko. Millä riemulla se täytti nuoren mieleni, kun ensi kerran saavuin Ouluun ja kevätiltana – yönä näiltä silloilta katselin sitä, valon tummettua rannoilla männiköissä, mutta valuessa yhä runsaana kultana vaahdoille”