15.6.2020

Keskusteluilla näkökulmaa turboahdettuun visuaalisuuteen

Oulun Musiikkivideofestivaalien uuden taiteellisen johtajan Anna-Mari Nousiaisen ensimmäinen ohjelma oli framilla elokuussa 2019. Tuolloin esille nousivat mm. keskustelut turboahdetun visuaalisuuden vastapainona ja ohjaajien lisäksi tuotantotiimin muut jäsenet.

Anna-Mari Nousiaisen ensimmäinen Oulun Musiikkivideofestivaalien (OMVF) ohjelma on monipuolinen ja sisältää runsasta visuaalisuutta tämän vuoden Hot mess -teeman mukaisesti. ’Kuumaan kaaokseen’ tuo järjestystä näytöksiin kuuluvat keskustelut, joissa ääneen pääsevät ohjaajien lisäksi muutkin musiikkivideotyöryhmän tekijät ja näytösten kuraattorit.

OMVFin taiteellinen johtaja Nousiainen on nauttinut festivaaliohjelman koostamisesta ja festivaalijärjestelyistä, vaikka esiintyjien aikataulujen sovittelu ja ohjelmistokartan rakentaminen ei olekaan yksinkertaista.

”Tämä on ollut tosi kivaa. Ainoastaan harmittaa, etten taida itse ehtiä nähdä kaikkea”, Nousiainen nauraa.

Musiikkivideoiden visuaalisuus on tällä hetkellä erittäin runsasta. Esimerkiksi festivaalin yhden workshopin vetäjän, ranskalaisen jälkituotantogurun Clément Chasserayn tyyli on Nousiaisen mukaan ylitsevuotavan pursuileva, jopa turboahdettu.

Tyyli on tullut myös kotimaisiin videoihin, mikä näkyi OMVFin kotimaisen kilpailun osallistujakaartissa.

Esille keskusteluja ja tuotantotiimiä

Nousiainen arvioi musiikkivideotyylien heijastelevan nykyajan informaatiotulvaa. Ohjelmistoon onkin lisätty nyt paljon keskusteluja runsauden hahmottamiseen ja selkeyttämiseen.

”Keskusteluista voi saada uuden näkökulman videoihin ja tietynlaisen lukuohjeen näytökseen. Se selkeyttää, miten videoita ei niinkään pidä vaan voi katsoa. On kiinnostavaa, kun joku voi johdattaa katsojan videoon ja on mahdollisuus kuulla lisää ja keskustella videoista.”

Festivaalilla näkökulman voi saada esimerkiksi Pehmeekollektiivilta siihen, miten vähemmistöt esitetään musiikkivideoissa tai Anna Brotkinilta tyylikkään ja tyylittömän yhdistelemisestä r&b-musiikkivideoissa.

Aikaisemmin näytöksissä on kuultu paljon musiikkivideoiden ohjaajien näkökulmia. Nousiainen on halunnut nostaa esille videoiden tuotantotiimistä muitakin tekijöitä luonnollisena jatkona esimerkiksi Pumpeligaalan uusimmille esimerkiksi jälkitöille perustetuille palkinnoille.

”Myös ohjaajille on mielenkiintoista kuulla vaikkapa stailistin näkemys videoihin”, Nousiainen sanoo.

Kokeellisempi visual album

OMVF tarjoaa musiikkivideoiden lisäksi myös elokuvaa. Tänä vuonna elokuvien ja dokumenttien lisäksi ohjelmassa on pidemmän formaatin musiikkivideoita,
jotka muodostavat usein lyhytelokuvan.

Myös tämä maailmalla suosittu kokonaisen albumin visualisoiva tyyli alkaa näkyä Suomessakin.

”Usein tällainen ’visual album’ on kokeellisempi eikä välttämättä muodosta vain yhtä narratiivia,” Nousiainen toteaa.

Katso myös