19.8.2021

Kolmen joen kaupunni

Kokeellinen saunapaneeli Tuiran Kesän Saunalta: yritys laittaa virran vietäväksi niin uusia, keskeneräisiä ajatuksia, kuin heiveröisiä kaarnaveneitä. Ohjelman ensiesitys 3.9.2021

Oulu-, Kiiminki- ja Iijoki ovat Oulun kaupungin syntymän lähteitä. Olemme saaneet joistamme kaiken: veden, lohen, kulkuväylän, sähkön. Mitä olemme antaneet joillemme vastalahjaksi? Koskien kuohut kesytimme veltoiksi patoaltaiksi, sotkimme virtavedet soiden ja metsien ojituksilla; kuristimme joet henkihieveriin ruoppauksilla ja padotuksilla. Vaelluskalat uivat betoniseiniin.
Onko tilanne näin synkkä? Millainen on elävä, hyvinvoiva joki? Mitä on tehtävissä ja tehtävä, että jokiekosysteemit pulppuaisivat puhtaina ja elinvoimaisina?
Millaisia haavoja löytyy vesivoimarakentamisesta syntyneiden rupien alta? Siirtyikö kulttuurinen trauma sukupolvelta toiselle? Miten taide tuo näkyväksi nuo kipupisteet?
Kestävyysmurros rutisuttaa yhteiskuntamme rakenteita ja uudet energiamuodot kehittyvät. Yhteistyötä haetaan yli perinteisten sektorirajojen, vaelluskalakantoja elvytetään, soita ennallistetaan, ja luontomatkailun suosio näkyy jo euroissa. Millaista tulevaisuutta visioimme vesistöillemme?
Keskustelutilaisuus on yritys laittaa virran vietäväksi niin uusia, keskeneräisiä ajatuksia, kuin heiveröisiä kaarnaveneitä.

Keskustelijoina lauttasaunan lavereilla:
Seppo Hellsten, Suomen ympäristökeskus SYKE
Pentti Marttila-Tornio, Kiiminkijoki ry
Timo Muotka, Oulun yliopisto
Petri Sirviö, Business Oulu
Kaarina Tervo-Kankare, Oulun yliopisto
Leena Vuotovesi, Oulun Liikekeskus ry
Pauliina Louhi, Luonnonvarakeskus

Keskustelua juontaa Iijoki-sopimuksen koordinaattori, sosiologi Lauri Rantala. Keskustelun rytmityksestä ja välihuutelusta vastaa Jukka Takalo.

Tapahtuman järjestävät Arvovesi-projekti, Iijoki-sopimus ja Pohjoinen Kulttuurivirta.

Yhteistyössä Pohjoisen kulttuurivirran kanssa: Oulun Energia

Katso myös