30.9.2022

Kysymystulva, jakso 10 -Ritva Kylli

Botnia -ehdokas Ritva Kyllin Suomen ruokahistoria – Suolalihasta sushiin (Gaudeamus, 2021) kuvaa suomalaisen ruokahistorian matkaa satojen vuosien halki, lähes nykypäivään asti.

Kyllistä tuli ruokahistorioitsija oman kiinnostuneisuuden kautta. Kylli piti ruokablogia ja halusi yhdistää tämän historiantutkimukseen, joka on Kyllin toinen suuri mielenkiinnon kohde. Kylli toimiikin historian yliopiston lehtorina Oulun yliopistossa.

Botnia -ehdokkuus merkitsee Kyllille paljon. Kylli on iloinen siitä, että ruokahistoria on löytänyt lukijoita, ja että teos on päässyt myös arvovaltaisen raadin suosioon. Kylli kertoo suomalaisen keittiön olevan idän ja lännen välissä, ja että Ruotsin ja Venäjän vaikutteet näkyvät ruokahistoriassamme. Ruisleipä ja piimä ovat kestosuosikkeina pitäneet paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa satojen vuosien ajan.

Kyllin mukaan suomalaiset eivät tunne omaa ruokakulttuuriaan hyvin, ja varsinkin käsitys omasta ruokahistoriasta perustuu usein mielikuvien varaan, ja myyttejä riittää kumottavaksi asti. Ritva Kyllin oma lempiruoka on äidin tekemä perunamuusi.

Kylli suosittelee kirjaa lukijoille, joita kiinnostaa miksi me syömme tietyllä tavalla, ja minkä takia lautaseltamme löytyy tiettyjä asioita.

Katso myös