29.9.2022

Kysymystulva, jakso 8 – sarjakuvataiteilija Ville Ranta

Botnia -ehdokas Ville Rannan teos Kuinka valloitin Ranskan (WSOY, 2021) on omaelämäkerrallinen, itsekriittinen ja satiirinen sarjakuvaromaani unelmien tavoittelusta ja kunnianhimosta.

Ranta on haaveillut sarjakuvataiteilijan urasta 10-vuotiaasta asti, ja on piirtänyt sarjakuvia melkein joka päivä siitä asti. Rannasta tuli sarjakuvantekijä nuoren ihmisen ehdottomalla päätöksellä, ja hänen uransa on ollut suora ja syvä. Rannan mukaan hänen itsekriittikkinsä on lisääntynyt kokemuksen myötä. Kirjallista tuotantoaan hän kuvailee epätasaiseksi, reipasotteiseksi ja pohdiskelevaksi.

Kuinka valloitin Ranskan luomisprosessista Ranta kertoo aiheen olleen kipeä. Hänellä oli ollut vastoinkäymisiä ja huonoa tuuria Ranskan markkinoilla. Elämän pettymyksen kokemuksistaan kirjoittaessaan Ranta kuitenkin pääsi satiirin niskan päälle, ja pystyi nauramaan itselleen. Kuinka valloitin Ranskan on Rannan ensimmäinen teos, johon hän ammensi materiaalia valtavasta päiväkirjamaisesta luonnoskirjavarastostaan. Lopputulokseen Ranta on tyytyväinen.

Botnia -ehdokkuus merkitsee Rannalle paljon. Rantaa ilahduttaa erityisesti se, että oululaiset arvostavat hänen työtään. Oulussa ei ole selkääntaputtajia kuten etelässä, ja Ranta vitsailee jääneensä vähän vajaaksi oululaisten rakkaudesta. Ranta suosittelee teostaan lukijoille jotka lukevat kirjallisuutta laajasti, vaikka tämä ryhmä ei mielellään lue sarjakuvia. Ranta toivoo, että kirjallisuuden ystävät löytäisivät sarjakuvan, koska sitä on paljon hyvääkin olemassa.

Katso myös