30.9.2022

Kysymystulva, jakso 9 – Veli-Pekka Lehtola

Botnia -ehdokas Veli-Pekka Lehtolan Entiset elävät meissä -teoksessa lähtökohtana oli saamelaisten oma historiatietoisuus ja menneisyyden läsnäolo nykypäivässä.

Lehtolan näkökulma teokselle rakentui Lehtolan 10 vuotta aikaisemmin julkaiseman suomalaisten ja saamelaisten suhteita 1900-luvun alussa käsitelleen historiakirjan synnyttämien kysymysten pohjalta. Tämä teos herätti kysymyksiä siitä miten menneisyys liittyy saamelaisten nykyisyyteen.

Botnia -ehdokkuus on Lehtolalle hieno asia, koska kirja on hänen elämäntyönsä tiivistymä. Lehtola toimii saamelaisen kulttuurin professorina Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa. Lehtolaa huolestuttaa saamelaishistorian nykytutkimuksen tila sekä Suomessa, että myös pohjoismaisella tasolla. Saamelaisia historian tutkijoita ei Lehtolan mukaan juuri ole, ja tieto saamelaisten historiasta on usein ulkopuolelta hankittua. Lehtola suosittelee teostaan saamelaisista kiinnostuneille, sekä saamelaisille itselleen.

Katso myös

12.8.2022

Kysymystulva, jakso 4 - muusikko Jukka Eskola

Jukka Eskola on yksi suomen suosituimmista jazz-artisteista. Eskolalla on kolme omaa yhtyettä, ja hän on omien levytystensä ohella soittanut vierailijana sadoissa suomalaisissa levyjulkaisuissa, esiintynyt lukuisissa television viihdeohjelmissa ja säveltänyt ja sovittanut musiikkia useille suomalaisten suosikkiartisteille, kuten Juha Tapiolle sekä Elastiselle. Kaiken tämän ohella Eskola on myös oululaisen Elojazz-jazzmusiikkifestivaalin taiteellinen johtaja.