14.1.2022

Muonavarasto elää -sarjan toisessa jaksossa vieraana oululainen Mikko Ilmari

Viime syksynä debyyttialbuminsa ”Paratiisin viimeiset” julkaisseen Mikko Ilmari taiteilijanimen takaa löytyy oululainen muusikko ja lauluntekijä Mikko Lankinen.

Biisisi ”Atlantti” ja ”Tänään vieläkin” soivat radioissa ja iso osa keikoista on alempana maassa. Miksi kuitenkin olet pysynyt Oulussa?

”Ehkä joskus aiemmin etelään muutto on käynyt mielessä, mutta en ole suoraan sanottuna koskaan miettinyt sitä ihan vakavasti. Musiikkibisnes on keskittynyt Helsinkiin ja  siellä asumisessa olisi varmasti etuja ainakin kontaktien luomisessa. Perhe ja ystävät ovat kuitenkin Oulussa ja töitäkin on aina riittänyt sopivasti. Siksi olen halunnut pysyä täällä.”

Nykyään kaikki isotkin pitkänlinjan artistit maksavat studionsa itse eli tekevät käytännössä omakustanteita Nightwishiä ja Paula Koivuniemeä myöten ja yhteistyö levy-yhtiöiden kanssa liittyy enempi markkinointiin. Miten näet levyttävänä artistina laulujen ja taiteen näkyväksi tekemisen?

”Toistaiseksi olen julkaissut musiikkini omakustanteisesti ja etuna on se, että on saanut tehdä juuri niin omaehtoista tavaraa kuin on halunnut. Onhan omakustanteita julkaistu aina, mutta trendin kasvuun on varmasti vaikuttanut digitalisaatio. Äänittämiseen tarvittava tekniikka ei enää maksa kymmeniä tuhansia, vaan kohtalaisen halvalla pääsee alkuun. Samalla musiikin jakelu on demokratisoitunut ja siirtynyt suoratoistopalveluihin. Kääntöpuolena on se, että tarjontaa on nykyään valtavasti enemmän kuin takavuosina ja massasta erottautuminen on siten hankalaa. Uskon, että tässä kohtaa levy-yhtiöitä tarvitaan edelleen. Vaikka musiikkia pystyy tekemään laadukkaasti melko omin päin, pitäisi se myös saada yleisön kuuluviin ja levy-yhtiöillä on usein isommat markkinointikoneistot kuin omakustanne-artistilla”.

”Julkaisin aiemmin ensimmäiset biisit omalla arkinimellä”, kertoo Mikko. ”Viimeisen tuolla nimellä tehdyn biisin jälkeen tuli biisikynäilyyn muutaman vuoden tauko ja kun taas jatkoin tuli olo, että voisihan sitä miettiä jonkun taiteilijanimen. Mikko Ilmari kuulosti omaan korvaan sopivalta ja sillä mennään.”

Muonavarastolla esiinnyt tuttujen oululaisten soittokaverien kanssa, miltä Oulun musiikkielämä näyttää juuri nyt?

”Mielestäni Oulun alueen musiikkiskene ja kulttuurielämä yleensäkin on mennyt hurjasti eteenpäin ja monipuolistunut viime vuosien aikana. Osaavia tekijöitä alkaa olla tosi paljon, uusia yhdistyksiä on pulpahdellut pintaan ja tapahtumia on ympäri vuoden. Musiikkipuolella genrekirjo on nykyään myös ilahduttavan lavea. Haluan uskoa siihen, että enää ei ole niin väliksi mistä päin Suomea tulee jos musiikki vain löytää ne kuulijat, joille se toimii. Musiikkijakelun digitalisoituminen on osittain murtanut näitä raja-aitoja ja pohjoisen poikana on tottunut myös pitkiin keikkamatkoihin. Uskon, että kulttuuripääkaupunki-statuksen myötä oululainen kulttuuri ja musiikkiala rikastuu vielä entisestään. ”

Ohjelmassa kuultava musiikki:

Kiire, säv. san. Mikko Ilmari, sov. Mikko Ilmari, Jussi Jaako, Aleksi Itkonen, Teemu Sarkkinen

Jos oisit joku toinen, säv. san. Mikko Ilmari, sov. Mikko Ilmari, Jussi Jaako, Aleksi Itkonen

Green Day, säv. san. Mikko Ilmari , sov. Mikko Ilmari, Jussi Jaako, Teemu Sarkkinen, Teijo Jämsä

Paratiisin viimeiset, säv. san. Mikko Ilmari, sov. Mikko Ilmari, Jussi Jaako, Aleksi Itkonen, Teemu Sarkkinen, jousisov. Klaus Suominen

Muonavarasto

Oulun Hiukkavaaran kasarmin entisen ruokalan ja muonavaraston tiloissa pitkän linjan muusikot ja videontekijät ovat pistäneet hynttyyt yhteen ja on syntynyt tv-sarja. Leppoisissa kohtaamisissa muusikot ja lauluntekijät, jotka eivät välttämättä ole aikaisemmin soittaneet yhdessä, esittävät uusia versioita lauluntekijöiden merkkiteoksista. Myös tekijöiden mietteitä kuullaan.

Kuvaus – Marko Väänänen ja Tapio Turpeinen

Ohjaus ja leikkaus – Tommi Skytte ja Matti Niemi

Musiikin miksaus ja äänitys – Eero Vuolukka, Teemu Sarkkinen ja Matti Niemi

Graafikko – Laura Niemi

Kiitokset: Hiukanpiha Koy, Kokardiklubi, Taike

Tuotanto – Cape of Hope Productions 2021