30.6.2020

Oulun juhlaviikot syntyi yhteistyön tarpeesta

”Kukaan yhdistys ei sanonut ei, se koettiin hyvin tarpeellisena. Kaupunkihan lähti heti mukaan”, muistelee Jussi Vilkuna Oulun juhlaviikkojen perustamista.

Oululaiset elokuiset pienet festivaalit pistivät hynttyynsä yhteen ja järjestäytyivät Oulun juhlaviikoiksi loppuvuonna 2010. Yhteistyön tarpeesta oli keskusteltu jo pitkään erityisesti Oulun Musiikkivideofestivaalien (OMVF) piireissä. OMVF:issa silloin vaikuttaneet Taina Ronkainen ja Jukka Takalo olivatkin asiassa erittäin aktiivisia. Yhdistyksen perustamista selvittämään saatiin hankerahoitusta.

”Minut pyydettiin siihen hankeryhmään ja sitten puheenjohtajaksi”, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2010–2015 toiminut Vilkuna kertoo.

Yhteistyöstä haettiin tukea pienten toimijoiden markkinointiviestintään ja tuottamiseen. Ensimmäisessä toimintasuunnitelmassa todettiin, että Oulun juhlaviikkojen sisältö muodostuu perustajafestivaalien sisällöistä muiden festivaalien ja tuottajien sisällöistä ja Oulun juhlaviikkojen omista tuotannoista. Kymmenen vuoden jälkeenkin tilanne on sama, jäsenmäärä on hieman kasvanut perustajajäsenistä.

”Melko hyvin me sitä silloin haarukoitiin.”

Vilkuna muistelee hallitustyöskentelyn olleen hauskaa ja antoisaa lennokkaiden kulttuuripersoonien kokoontuessa yhteen. Oulunsalo Soi -festivaalin johtajana pitkään toimineen Vilkunan mieleen ovat jääneet myös Oulun juhlaviikoille kehitetyt makrokonsertit, joissa esiintyjä pääsee lähelle pientä yleisöään kuin makrolinssin läpi katsottuna.

”Ne oli koskettavia, hienoja tapahtumia.”

Oulun juhlaviikkojen 10-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita. Kesän aikana tutustumme yhdistyksen alkumetreihin ja juhlaviikkojen eri toimijoihin ja pohdimme, miltä näyttävät seuraavat Oulun juhlaviikkojen 10 vuotta sekä kulttuurin ja tapahtuma-alan tulevaisuus.

Ensimmäisessä osassa kävimme Lammassaaressa Juhlateltan synnyinsijoilla.

Katso myös