Tarinoiden Taivalkoski
Miten ympäristö vaikuttaa taiteeseen? Tätä kysymystä pohditaan Jonna Kalliomäen johdolla Taivalkosken Jalavan kaupalla 25.11.2021 klo 19.
Pohjoisen kulttuurivirran suora lähetys Tarinoiden Taivalkoski torstaina 25.11. klo 19–20.30 legendaariselta Taivalkosken Jalavan kaupalta. Miten ympäristö vaikuttaa taiteeseen? Pääsemme sukeltamaan aiheeseen, kun joukko eri alan taiteilijoita kokoontuu yhteen. Yhteisen pöydän äärellä pohditaan mitä näkökulmia pohjoinen taiteelle tarjoaa ja millaisen äänen se luovalle toiminnalle virittää. Suora lähetys esitetään Pohjoinen kulttuurivirta Facebook-sivulla ja Youtube-kanavalla, joilta voit myös kommentoida ja lähettää kysymyksiä keskustelijoille. Musiikista vastaavat Soiva Siili sekä Anu Suomalainen
Puolitoistatuntisen keskustelun juontaa taiteen maisteri, luovan alan yrittäjä ja Kuusamon Arktisen Residenssikeskuksen koordinaattori Jonna Kalliomäki.
Kalliomäellä on omakohtaista kokemusta ympäristön vaihdoksesta. Pohjanmaan rannikkokaupunki on monien vaiheiden kautta vaihtunut Koillismaan jylhiin vaaramaisemiin, ja taiteilija on työskennellyt alueella jo yli neljä vuotta erilaisten taide- ja kulttuurihankkeiden parissa. ”On aivan mahtava päästä kulttuurivirtalähetyksen kautta tuomaan pohjoista kulttuurituotantoa laajemmin esille ja antaa ääni alueen luoville tekijöille” Kalliomäki summaa illan juontoa.
Luvassa on lämminhenkinen keskustelutilaisuus ja missä ikinä oletkin, pohjoinen pysäyttää.
Lähetys on katsottavissa myöhemmin myös tallenteena.
Vieraina Satu Koho, Jussi Valtakari ja Veli-Matti Ural.
Satu Koho on tuiralainen paikkoihin ja maisemiin hurahtanut kulttuurintutkija. Kohoa kiinnostaa millaisia tuntemuksia paikkoihin ja maisemiin liitetään. Mitä on paikan eläminen? Tätä kysymystä Koho pyörittelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa. Leipätyökseen Koho opettaa journalismia Oulun ammattikorkeakoulussa.
Jussi Valtakari on monipuolinen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Hän asuu ja työskentelee Taivalkoskella. Valtakarin puuveistoksissa yhdistyvät, sekä kansanperinteet, että poptaide. Valtakarin pienistäkin puuveistoksista pystyy katsoja selvästi erottamaan ilmeet, joten tunnetilat välittyvät selvästi myös katsojalle.
Veli-Matti Ural on oululainen sarjakuvataiteilija hänen viimeisin teoksensa Ahava – Ensimmäinen lippu on tositarinaan perustuva kertomus punaisena heimosoturina tunnetun Iivo Ahavan myrskyisestä nuoruudesta. Ensimmäinen lippu on tehty yhdessä Matti-Pekka Heikuran kanssa. Aikaisemmin Uralilta ovat ilmestyneet teokset: Taivalkoskelta ilmataisteluihin (Zum Teufel 2018), Sarjakuvapaja hyppysiin – Sarjisopen oppimateriaali (Oulun Sarjakuvaseura ry 2018) ja Keijo Teuras (Arktinen Banaani 2016).
Suoran lähetyksen tuottaa Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen Pohjoinen kulttuurivirta -hanke. Rahoittajana Euroopan maaseuturahasto.
Lisätiedot: Anssi Vieruaho, anssi@nulloulunjuhlaviikot.fi, 044 9783 932