9.6.2021

Matka Maakiseen Martinniemeen 12.6.

12.6.2021 Matka Maakiseen Martinniemeen aloitti ensimmäisenä tapahtumana myös matkan kohti vuotta 2026 ja Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden Delta Life -tapahtumakuukautta ja spektaakkelia.

Matka Maakiseen Martinniemeen alkaa jo aamulla klo 9.00 12.6.2021, kun Kiiminkijokimelonta starttaa Kiimingin Alakylästä kohti Haukipudasta. Haukiputaan kirkon pihalta maakinen matka jatkuu kajakkien ohella kirkko- ja soutuveneissä Kajakkiorkesterin säestyksellä. Risteilyisäntänä Matti Patronen. Tähän osuuteen matkaa voi osallistua omalla vähän ääntä päästävällä purrella tai ostaa lipun kirkkovenekyytiin. Matkalla nautitaan kulttuuriesityksistä vetten päällä.

Tapahtuma on internetissä koko ajan reaaliaikaisesti livelähetyksenä ja kotikatsomoista voi osallistua eri tavoin. Mutta osallistua voi myös ihan oikeasti paikalla. Esimerkiksi voi piipahtaa kuuntelemassa yhden osion jossain pysähtymispaikassa tai bongata monta paikkaa tai suunnitella kokonaisen iltapiknikin rannalle.

Maakiseen Martinniemeen pääsee tänäkin vuonna bussikyydillä Oulun keskustasta.

Matka lähtee Oulun kaupungintalon edestä (Kirkkokadun puoli) Saaga Travelin bussilla kello 14.30 ja saapuu Haukiputaan kirkolle kello 15. Voit käydä ihastelemassa kirkon maalauksia, kahvitella ja jatkaa matkaa maata pitkin bussilla Martinniemeen kello 15.45.  Lippuja voi ostaa myös bussista käteisellä. Illan päätteeksi kello 19.20 bussi vie sinut takaisin Ouluun.

Ohjelma ja aikataulu lauantaina 12. kesäkuuta 2021

kello 9.00–19.00: Suora lähetys www.pohjoinenkulttuurivirta.fi

 Kiiminkijokimelonta starttaa Kiimingin Alakylästä

  • kello 9.00 lähetyksen käynnistää Pohjoisen kulttuurivirran kanavapäällikkö ja Delta Life -projektin taiteellinen johtaja Jukka Takalo, Lauri Tuohimaa: Kiiminkijoki-biisi, risteilyemäntä Anita Valkaman ja muiden melojien tunnelmia
  • noin kello 9.30 melojat liikkeelle:
    suora lähetys seuraa melojia koko matkan ajan Kiiminkijokea pitkin lentävän reportterin Asta Salomaan kanssa, maisemaa matkalta, melojien keskusteluja, koskenlaskua, ajankohtaisia nostoja jokivarsiteemoista ja kyläkulttuurista, haastatteluja mm. Seppo Savilakso, Pasi Haapakangas, Petri Haapala
  • noin 15.30 saapuminen Haukiputaan kirkolle.
  • päivän aikana lähetys käy välillä myös Martinniemessä illan maakisen ohjelman valmisteluissa

Haukiputaan kirkonkylä:

15.00 Tapulikahvila kirkolla auki, Haukiputaan kirkkomaalausten esittely
15.30 Rällä-kansanmusiikkiyhtyeen levynjulkaisukeikka kirkon pihalla
16.00 Matka jatkuu Maakiseen Martinniemeen

  • risteilyisäntänä Matti Patronen jututtaa mm. meribiologi Essi Keskistä
  • Jukka Takalon kajakkiorkesteri soittaa

16.20 Hajurako-tanssi, Teemu Tuohimaa & Veera Pyykkö, Siikasaaren venesataman edustan särkkä
16.30 musiikkia Santaholman venesataman edustalla
16.50 musiikkia Ongannokan laavulla 

Saapuminen Martinniemeen

17.00 haastattelussa Katariina ja Jared van Earle, akrobatiatyöpaja perheille alkaa paikalla Maakisessa Martinniemessä (ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon)
17.10 Martinniemi-biisi rannalla
17.15 Martinniemen historiaa
17.20 Kuvataidekävelyä Jyrki Mäen seurassa
17.35 Soivan Siilin musisointia & Kirjailijakävely
18.20 Impressions of Water, akrobatiaesitys, Katariina ja Jared van Earle
18.40 metsätanssia, Teemu Tuohimaa
18.45 J.A. Mäki & Ossian Marttala Pieniä helmiä -livemusisointia
19.00 Kii-TOS

Muutokset ja lisäykset mahdollisia, yllätysnumerot todennäköisiä. Koronaohjeistusta noudatetaan, eli pidämme hajurakoja ja käsidesiä on.

Lähetyksessä kokeillaan tapoja saada yleisö mukaan vuorovaikutukseen virtuaalitapahtumassa Zoomin kautta.

Rannaton horisontti ja savumaivat sekä muita piknik-herkkuja paikalle toimittaa Martinniemen kyläyhdistys.

Suoraa lähetystä koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen Pohjoinen kulttuurivirta -hanke, joita rahoittaa Maaseuturahasto. Teknisen ja uuden sisältökokeilun mahdollistaa TechArt-hanke, jota rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Euroopan aluekehitysrahasto ja tekniikasta vastaa Saha Prod Oy.

Tapahtumaa järjestää Pohjoinen kulttuurivirta yhteistyössä Kiiminkijoki ry:n ja Martinniemen kyläyhdistyksen kanssa.

Kiiminkijoki-melonta

Voimat on yhdistetty Kiiminkijoki-melonnan kanssa, lisätietoja melonnasta Kiiminkijoki.fi.

Oulu2026

Tapahtuman järjestää Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ja se on yhdistyksen ensimmäinen konkreettinen askel kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta. Yhdistyksen projekti Delta Life juhlii jokivarsien, tiedon, taiteen ja ihmisten ikiaikaisten valtateiden ja kulttuurien törmäämisen tuloksia. Elokuussa 2026 Oulun juhlaviikkojen aikaan Oulujoen suistossa nähdään spektaakkelimainen huipennus, jota kokeillaan ja harjoitellaan tulevina vuosina. Matka Maakiseen Martinniemeen ‑lähetys on ensikokeilu jokivarsien ja reuna-alueiden elämän näkyväksi tekemisestä.

Katso myös

Eija Turunen, Pekka Miilukangas, Tuula Kalaja ja Sari Jaatinen keskustelevat Raahen Kruununmakasiinin museossa.
8.2.2021

Kulttuuri on terästä! - Pohjoisen kulttuurivirran lähetys Raahesta 26.2.

Millaista kulttuurielämä Raahessa on tänä päivänä? Miten se on ajan myötä muotoutunut kaupungin historiassa ja miten teollisuus ja kaupungin kasvu ovat siihen vaikuttaneet? Miltä näyttää tulevaisuus ja mitä kuuluu Raahen nuorille taiteiljoille? Muun muassa näistä teemoista keskustellaan suorassa Pohjoinen kulttuurivirta -kanavan lähetyksessä Raahen Kruununmakasiinimuseolta perjantaina 26.2. klo 19–21.