Vloggailun käytännöllinen filosofia
Vlogin suunnittelun, kuvakerronnan ja äänityksen filosofiaa ja käytäntöä. Oppaana Jukka Takalo, joka tunnetaan musiikkivideo-ohjaajana, käsikirjoittajana ja kirjailijana sekä lauluntekijä-artistina.
1. Mitä Elviksen musavideoissa näytettiin? Sinä olet kiinnostava. Sinun jutut ovat kiinnostavia. Joku on tullut kuuntelemaan sinua! – Olet esiintymässä, älä lösötä, pistä aiheeseen sopiva vaatetus. Mieti minkälaista informaatiota kuvassa taustalla näkyvät asiat tuovat kuvakerrontaasi.
2. Ääni ratkaisee – tämä on näköradio. Äänen pitää kuulua hyvin, vaikka kuvassa tökkisi. Mene lähelle mikkiä tai tuo mikki lähelle. Kameran mikki, langaton, puikko. Valitse tila jossa ei ole kaikua, tätä kompensoi jos pääset lähelle mikkiä. Se kuuntelee sinua. Ei tarvi huutaa. Rauhallinen rytmi. Muista rytmi. Yhden harvalla rivivälillä kirjoitetun A4-liuskan lukemiseen menee 3 minuuttia. Älä hankaa mikkiä tai aiheuta muita kolinoita. Jos tuulee, laita mikki tupsuun. Kuvaa ns. pääkuva jossa koko puheosuus samoissa ääniolosuhteissa. Voit käyttää sitä pohjana, vaikka editoisit kuvitusta päälle.
3. Näkyminen on olemassaolemista. Jos kuvaat kännyllä, käännä se vaakatasoon. Pystykuva on teineille. Jos teet teineille stooria, tee pystykuva. Laita kamera jalustalle. Älä kuvaa käsivaralta. Kamera mahdollisimman lähelle kohdetta. Käytä laajakulmaa, ei zoomata. Jos haluat näyttää isolta ja esitellä kaksoisleukaa, kuvaa alaviistosta, jos tasaveroiselta, silmien korkeudelta, jos pieneltä niin yläviistosta. Jätä kuvan alkuun jo loppuun muutama sekunti ns. leikkausvaraa. Muista että, vaikka oleellinen informaatio tulisi ääniraidalla puheessa, todellinen kerronta ja katsojan manipulointi tapahtuu kuvakerronnan keinoin.
4. Näy kuvassa. Aseta kohde tai itsesi niin että siihen tulee myötävaloa. Tai valaise kohde runsaalla valolla. Kohteen takana EI saa olla ikkunaa tai muuta kirkasta vastavaloa, naama jää mustaksi. Puhuva henkilön pitää olla lähellä kameraa jotta ääni kuuluisi ja tunne välittyisi myös kasvoilta. Käytä puhuvasta mieluiten lähikuvaa, katsojan ei tarvitse tietää onko puhujalla housuja. Sommittele kuva niin että kompositio noudattelee kultaista leikkausta. Kertaa termien ”sommittelu”, ”kompositio” ja ”kultainen leikkaus” merkitys Wikipediasta. Jos haluat esitellä tanssiliikkeitä kauempana kamerasta, kuvaa tanssisi erikseen ja editoi pääkuvan päälle. Kuvituskuvat samaan tyyliin. Jos leikkaat pääkuvasta ylimääräistä välistä pois, välikuvat, kuten kukka ikkunalla, ovat elokuvakerronnan peruskauraa.
5. Tanssit aikajanalla. Audiovisuaalinen tekele etenee aikajanalla. Se ei ole valokuva. Se ei ole kirja. Mitä olet kertomassa? Mitä haluat välittää? Kenelle? Miksi? Yleisölläsi ei ole loputtomasti aikaa, älä pitkästytä sitä. Aloita kiinnostavasti, paljasta jotain siitä mihin tarina päättyy, ei kuitenkaan liikaa. Löysät pois, älä pitkästytä. Vaikka olet kiinnostava, et ihan niin kiinnostava. Muista että Elviksenkin biisit kestivät vain pari minuuttia. Lopeta mieluummin aikaisemmin. Näytä tekelettä koeyleisölle. Usko mitä koeyleisö sanoo. Muistele vielä kerran, mitä halusit sanoa ja kenelle.