27.8.2022

Sarvesta härkää, sanasta laulajaa: aiheena lastenmusiikki

Jussin vieraana studiossa muusikko ja varhaiskasvattaja Hiski Pajuniemi, joka on myös kolmasosa Pentti Punkin syntymäpäivät -trioa. Keskustelun aiheena kotimainen lastenmusiikki.

Jaksossa keskustellaan seuraavista artistien kappaleista: Rölli, Soiva Siili, Orffit, Tea ja Kana.

Lastenmusiikin jakson lyriikka-analyysi
Pariisin kevät: Teippileikki
Ella ja Aleksi: Kakkaa lumella

Lasten musiikki sisältää tiettyjä trooppeja, motiiveja ja aiheita, jotka nousevat yhä uudelleen esille riippumatta aikakaudesta. Esimerkiksi tuntemattoman pelko ja vaikeus nukahtaa, koska hirviö on sängyn alla, nousee usein esille sekä lasten musiikissa että muussa lasten kulttuurissa. Nyt kuitenkin käsittelemme kahta muuta tällaista aihetta: aikuisten työnteko ja ulostaminen.

”Teippileikki” on Ipanapa 3 -levyltä vuodelta 2010. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Arthur Tunes eli Arto Tuunela. Minua kiehtoo Tuunelan salaperäisen abstrakti sanoitustyyli esimerkiksi kappaleissa ”Kesäyö” tai ”Matkalla jonnekin”, mutta ”Teippileikki” tekee tähän selvän pesäeron olemalla hyvin konkreettinen. Hesarin arvostelussa Ipanapasta Mari Korpinen suitsuttaa ”Teippileikkiä” peräti klassikoksi. Eikä turhaan. Aikuisetkin laulavat tätä biisiä bileissä.

”Kakkaa lumella” taasen on Ellan ja Aleksin kolmannelta levyltä, Talventörröttäjä vuodelta 2008, joka on talvi- ja luontoaiheinen levy. Ella ja Aleksi on Teleks-bändistä tunnetun Markus Koskisen ja Egotripin rumpalina ansioituneen Sampo Haapaniemen projekti. Ella ja Aleksi on saanut vuonna 2005 Vuoden yllättäjä -Emman ja heistä on myös tehty animaatioelokuva Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit vuonna 2011.

Ellan ja Aleksin henkilöllisyyttä ei ole paljastettu esiintyjien yksityisyyden suojelemiseksi, mikä onkin hyvä, sillä he olivat noin neljävuotiaita nauhoituksia tehtäessä. Myös Tuunela ei ole juurikaan esiintynyt julkisuudessa musiikkijulkaisuja lukuun ottamatta. Kenties hänkin haluaa musiikkinsa puhuvan puolestaan.

”Teippileikki” kertoo tarinan lapsista, jotka odottavat vanhempiensa nukahtamista, jotta nämä voivat teipata heidät kiinni lattiaan. Lapset ovat kuin hämähäkkejä, jotka teippiverkkoineen vaanivat saalistaan – nimittäin isää ja äitiä. Lasten toiveena on, etteivät vanhemmat lähtisi töihin seuraavana päivänä, vaan jäisivät leikkimään. Lapset ilmoittavat sen olevan heidän työtään. Kappaleessa on jokseenkin omista kokemuksista kumpuava sävy.

”Kakkaa lumella” taasen käsittelee ihmisen ja eri eläinten kakkaamisen eroja. Lasten viehtymykselle kakkaan on peräti oma hahmo ja artistikin, Kikattava Kakkiainen. Kuten hyvin usein lasten lauluissa, ”Kakkaa lumella” sisältää luetteloita asioista, tässä tapauksessa eri eläimistä. Jos aiheena olisi sienestys, silloin luettelo – yllätys, yllätys – olisi eri sienistä opastavaan sävyyn. Lapsi oppii ehkä tunnistamaan eri eläinten liikkumisia metsässä eri jätösten ja ulosteiden avulla. Koomisen kuoren alla on siis myös jonkinlaista opettavaista sisältöä.

Mielenkiintoista kuitenkin kummassakin kappaleessa on se, että ne osoittavat, miten lapsen(mielinen) mieli toimii. ”Teippileikissä” lapsi ei ymmärrä, miksi aikuisen pitäisi edes mennä töihin Jestapa Jepulis – Herra Huun Ihmeelliset Seikkailut (1973) kappaleen ”Isän ja äidin työlaulun” tapaan. Loppujen lopuksi tulemme kysymyksen äärelle, ymmärtääkö sitä lopulta aikuinenkaan täysin.

Samaan tapaan ”Kakkaa lumella” -kappaleessa lapsi ihmettelee ihmisen ja eläimen eroa kakkaamisessa. Miksi ihminen käy vessassa, mutta eläin laskee ulosteensa kylmälle lumelle? Aihetta käsitellään ehkä tahallisen kökköjen riimien kautta, jotta tilanteen koomisuus kävisi selville.

Lopulta ehkä mitään ratkaisevaa eroa ihmisen ja eläimen väliltä ei löydy, mutta kannattaa silti kuunnella kappale loppuun. Harvemmin mikään kipale päättyy hiljalleen nopeutuvaan ja kimenevään Kakkaa lumella! -hokemaan. Kökköydessään loisteliasta! Ja muistetaan vielä mainita upea Beverly Hills kyttä -melodian käyttö.

-Jussi Moilanen

Katso myös