9.3.2023

Rohkeasti reunalla – Brave Hinterland: Kuusamo

Rohkeasti Reunalla -makasiiniohjelmasarjan kolmannessa jaksossa Katariina van Earle lähti tutkimaan Koillismaan henkeä ja jutteli alkujaan kuusamolaisten sekä ”Torangin takaa tulleiden” kanssa historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

Kuusamo on vedenjakajalla, ja se on muodostunut niin luonnon ja eläinten kuin ihmistenkin kohtaamispaikaksi joka ilmansuunnasta. Rohkeasti Reunalla -makasiiniohjelmasarjan kolmannessa jaksossa Katariina van Earle lähti tutkimaan Koillismaan henkeä ja jutteli alkujaan kuusamolaisten sekä ”Torangin takaa tulleiden” kanssa historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Saako matkailu kasvaa, häipyykö hirvi lautaseltamme, kuinka kulttuuri voisi kukoistaa.

Veden eri olomuodot Rukan rinteiden lumena, saunan seinien jäänä, avannon vetenä ja kiukaan höyrynä tuottivat elämyksiä. Kaiken kruunasi Kuusamon villien vesien ruoka.

Jaksossa vieraillaan Karhuntassussa matkailuneuvoja Jari Karjalaisen vieraana, kiivetään Konttaiselle luontokuvaaja Eeva Mäkisen kanssa ja nautitaan Tundra-ravintolassa keittiömestari, keraamikko Jarmo Pitkäsen käsityöläistaidoista.

Saunan lämpenemistä odotellessaan Katariina sai juttuseuraksi Kuusamon kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksosen, Pro Kuusamon toiminnanjohtaja Jouni Hakolan ja Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindforsin kanssa. Keskustelussa etsittiin tasapainoa luonnon ja ihmisen yhteiseloon matkailun, teollisuuden ja perinteisten elämänmuotojen ja kulttuurin ristipaineessa.

Makasiiniohjelma on kolmas osa Oulu2026-säätiön tilaamaa Rohkeasti Reunalla -sarjaa. Sarjassa vieraillaan kiinnostavien kulttuuritapahtumien houkuttelemina eri puolilla Oulu2026-aluetta ja etsitään paikkakunnan erityispiirteitä ja syvimpiä tuntoja.

Ohjelman käsikirjoituksesta ja tuotannosta vastaa Oulun kulttuuritapahtumayhdistys. Jakson on kuvannut ja editoinut Saha Prod. Ohjelma julkaistaan Oulu2026:n Youtubessa ja sosiaalisen median kanavissa sekä Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Ohjelma on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Kuusamo, on the eastern border of Finland, has become a meeting place for both nature and animals as well as people from all directions. In the third episode of the program series Brave Hinterland, Katariina van Earle went to explore Kuusamo’s history, present and the future.

This programme is the second part of the Brave Hinterland series commissioned by the Oulu2026 foundation. The programme is subtitled in Finnish and English.

The script and production of the program is the responsibility of the Oulu Cultural Events Association. The episode was filmed and edited by Saha Prod. The program is subtitled in Finnish and English.